Tot volgend jaar!
zondag 12 mei 2019

Beyond Leidsche Rijn

Achtergrond en historie Beeldenpark Leidsche Rijn

In De Binnenhof in het Máximapark staan zeven bijzondere kunstwerken. Samen vormen zij het Beeldenpark Leidsche Rijn. Het beeldenpark is het laatste project van Beyond, het meerjarige kunstprogramma voor Leidsche Rijn, dat in 2009 werd afgesloten. Als locatie voor haar ‘afscheidscadeau’ koos het artistiek team van Beyond voor het Máximapark.

Dit groene hart van het nieuwste stadsdeel van Utrecht staat symbool voor de dromen en fantasieën, maar ook de (toekomstige) herinneringen van de bewoners: Beyond heeft hieraan uiting willen geven. Aansluitend op een oude traditie van literaire geschriften als inspiratie voor een beeldenpark, is een boek gekozen dat deze tijd in al haar facetten weergeeft: 'Mogelijkheid van een eiland' van de Franse schrijver Michel Houellebecq.

Het motto van het boek – hoop en de zoektocht naar liefde, die door de tijden heen centraal staan – suggereerde een uitgangspunt voor de ontwerpen van de genodigde kunstenaars. In de zeven kunstwerken is hier op zeer individuele wijze uiting aan gegeven. De kunstenaars hebben zowel gebruik gemaakt van de overblijfselen van verloren tijden als monumenten van de toekomst gecreëerd. Sommige werken zijn daarin heel specifiek, waarbij anderen meer dan één betekenis hebben of naar een verleden verwijzen dat mogelijk nog niet geweest is; of naar een toekomst die misschien al achter ons ligt.