Zingende Beelden 2021

Zeven dansfilms bij de kunstwerken in het Máximapark

30 mei – 30 juni 2021

foto Loek Hennipman

In 2009 plaatste Beyond, destijds het masterplan voor kunst in Leidsche Rijn, zeven beelden van (inter)nationaal vermaarde makers in het Máximapark. Ieder jaar komen deze imposante kunstwerken tot leven tijdens Zingende Beelden, een ontdekkingstocht langs de mooiste plekken in het park. Cultuur19 nodigt professionele dansgezelschappen en beginnende dansers uit om voorstellingen te maken met de beelden als inspiratie en podium.

In 2021 kwamen de dansers en beelden tot leven op film. Van elke voorstelling werd een dansfilm gemaakt, die van 30 mei – 30 juni te zien waren bij de beelden in het park. Met je mobiel scande je de QR-code op locatie bij de beelden om de films te bekijken in de omgeving waar ze werden gemaakt.

Zingende Beelden 2021 Kaart (pdf) met de locaties van de beelden en informatie over de gezelschappen en hun films.

Aftermovie

Programma

Films: Charlie Feld (Picture Bridge)

When the snow melts – Nina van der Zouwen

Still uit ‘When The Snow Melts’

Bekijk ‘When The Snow Melts’ van Nina van der Zouwen op YouTube

‘When The Snow Melts’ is een confrontatie met ons oordeel en de vorm die zij heeft aangenomen.

Onze waarneming is een tweede huid geworden en weerhoudt ons ervan eerlijk te zijn. En zo zullen we onze spiegels vergelijken en ons ontdoen van ons pantser, want onze enige uitgang is het water. Dus waden we in zachtheid en vinden zo onze kracht.

‘When The Snow Melts’ is a confrontation with our judgment and the form it has taken. Our perception has become a second skin and prevents us from being honest. So we will compare our mirrors and get rid of our armor, for our only exit is water. And so we wade in softness and find our strength.

Kunstwerk: Zonder Titel / ‘Gat van Serton’ (Zilvinas Landzbergas)
Gezelschap: Nina van der Zouwen
Dansers: Gaby Berger, Emilie van der Waals, Jo-Anne Bakboord, Tosca Knauf.
Overige credits: Fotografie door Cloud Meijer

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over Nina van der Zouwen

www.ninavanderzouwen.com
Facebook
Instagram
YouTube

Eindeloos – KLUB19 en Sanne van Woudenberg

Still uit ‘Eindeloos’

Bekijk ‘Eindeloos’ van KLUB19 en Sanne van Woudenberg op YouTube

Dingen die zich herhalen. Groundhog Day. Leven en dood. Een wandeling, of een weg ergens naartoe.

De reis is belangrijker dan de bestemming. Een stap vooruit, twee stappen achteruit. Saaiheid, eenzaamheid, sleur. Een dag duurt eindeloos lang.

Dansers van KLUB19, het jongerenprogramma van Cultuur19, werken samen met Sanne van Woudenberg (NEVA) aan een voorstelling, speciaal gemaakt voor Zingende Beelden 2021. De dansers hebben zelf een groot aandeel in het maken van de voorstelling. Tijdens het proces hebben de dansers meegedacht en invulling gegeven aan het thema ‘Eindeloos’.

Over de makers

Sanne is sociaal-cultureel werker, dansdocent en daarnaast co-director bij Stichting NEVA, een creatief platform welke dansers in Utrecht voorziet van een thuisbasis.

KLUB19 is er voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar, met een interesse in theater, dans, muziek, media en beeldende kunst. Het is bedoeld voor jongeren die zichzelf binnen een creatieve discipline willen ontwikkelen of een activiteit willen (leren) organiseren. KLUB19 is actief in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

Kunstwerk: Observatorium (Lucas Lenglet)
Dansers: Ami, Anna, Fiene, Jasmijn, Quincy, Sophie & Veerle (KLUB19 jongerenprogramma van Cultuur19)
Coach: Sanne van Woudenberg
Ondersteuning: Puck Verdugt
Muziek: Deep Blue – www.bensound.com & Cherokee Joe – www.premiumbeat.com

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over Sanne van Woudenberg (NEVA)

www.thisisneva.com
Instagram

Meer over KLUB19

www.klub19.nl
Instagram
YouTube
Twitter
Facebook

Pounds lighter – SHIFFT

Still uit ‘Pounds Lighter’

Rondom het kunstwerk ‘Barricade’ van Fernando Sánchez Castillo tref je Jefta Tanate en Milan Schudel met een acrobatische choreografie.

Jasper van Luijk laat in dit nieuwste dansduet van SHIFFT zien op hoeveel verschillende manieren we elkaar kunnen dragen. Dragen kan liefde geven, pijn doen, verbinden en verwonden. En toch is het leven vaak lichter als iemand je draagt.

Over SHIFFT

SHIFFT is het nieuwe dansgezelschap van choreograaf Jasper van Luijk. De kracht van het werk ligt in ontmoeting; tussen kunstenaars en publiek, tussen dans en andere kunstdisciplines en het krachtenveld dat zich daartussen afspeelt. SHIFFT staat voor verandering en verschuiving, we veroorzaken het en forceren het soms ook. “We tonen dat dans niet moeilijk hoeft te zijn en zoeken contact met ons publiek omdat we geloven in kunst die communiceert en resoneert.”

Kunstwerk: Barricade (Fernando Sánchez Castillo)
Choreografie: Jasper van Luijk i.s.m. Jefta Tanate & Milan Schudel
Dramaturgie: Isabel Meloen
Dans: Jefta Tanate
Dans: Milan Schudel
Sound design: Jasper van Luijk
Editing consulent: Isabel Meloen

Met dank aan:
Gemeente Utrecht, Fonds Podiumkunsten

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over Jasper van Luijk/SHIFFT

www.shifftutrecht.com
Facebook
Instagram

T-tijd – DC 1 II High en Dans Atelier 42

Still uit ‘T-tijd’

Bekijk ‘T-tijd’ van DC 1 II High en Dans Atelier 42 op YouTube

Een moderne mini-opera

T-tijd verhaalt over Lisa, een kind dat probeert uit het keurslijf te breken van haar ouders en haar eigen weg probeert te vinden. Een metafoor daarvoor is de koffie die haar moeder wil dat ze leert drinken. Ze moet immers volwassen worden. Lisa worstelt daarmee, ze drinkt veel liever thee!

Op sprookjesachtige wijze wordt Lisa’s worsteling uitgebeeld door 3 dansers, 1 zangeres en 2 muzikanten. Zoals bij veel van de projecten van DC1 II High, bestaat ook deze cast uit een mix van amateurs en professionals. Bij het maakproces staat samenwerking tussen choreograaf, muzikanten en dansers centraal, en hebben de uitvoerenden een grote inbreng.

Kunstwerk: Wood Chapel (William Speakman)
Choreografie: Minke Elisa Brands
Muziek: Maurice Ravel – ‘L’enfant et les Sortileges’, J.S. Bach – ‘Koffiecantate’, bewerkt door Maurits Overdulve
Danseres: Anastasia Kostner (of Kiki van Megen)
Dansers Dans Atelier 42: Lotte van Eijk & Rosa Mirthe Conen (of Kaya Panhuyzen)
Zang: Mette Roosenboom
Fluit: Anneroos Rijsdijk
Cello: Timen de Bruijne

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over Stichting DC 1 II High en Dans Atelier 42

www.dansatelier42.nl
Facebook
Instagram

Schijtlijn.mov – Serióós Collectief

Still uit ‘Schijtlijn.mov’

Bekijk ‘Schijtlijn.mov’ van SERIÓÓS Collectief op YouTube

Ruiken jullie al hoe laat het is?

Serióós komt met SCHIJTLIJN: een oproep tot het verleggen van grenzen. Wees niet bang voor skitta op je beeldscherm!

Schijtlijn.mov is een ritmisch-dynamische danstheater film, met rap en spokenword.
Ontmoet 6 individuen en hun persoonlijke ‘schijtlijn’. ‘Als koorddansers balanceren zij over de dunne lijn tussen angst en moed, geduld en ongeduld, do’s en dont’s, controle en overgave. Tot hier en nu verder.

Wat is een schijtlijn? Iedereen heeft er een! Op de schijtlijn hakken we de moeilijkste knopen door, strijden we voor onszelf en voor de ander, hebben we schijt aan de wereld en aan onszelf, hebben we liefde voor onszelf en de wereld. Wat gebeurt er wanneer de lijnen van 6 wildvreemden zich kruisen? Betoverende excrementen of pure kak?

Kunstwerk: Rituele Depositie (Mathilde ter Heijne)
Gezelschap: Serióós Collectief
Overige credits: Prod.by Ra (Ramon van Rooij), Ymke van Hoof, Het Wilde Westen Utrecht, Gemeente Utrecht, Cultuurmakersfonds

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over Serióós:

www.serioos.nl
Facebook
Instagram

TAPA – Illusionary Rockaz Company

Still uit ‘TAPA’

Bekijk TAPA van Illusionary Rockaz Company op YouTube

Tapasya is afgeleid van het woord ’tapa’, hitte of energie in het Sanskrit. Tapa staat voor het door discipline opwekken van hitte, welke gebruikt kan worden om lichaam en energie te reinigen en vrij te maken van spanningen. Kortgezegd is tapasya een spirituele discipline die bestaat uit zelfregulering, eenvoud, gematigd leven en andere manieren van zelfreiniging. Dergelijke spirituele handelingen vormen een belangrijke manier om te komen tot zelfrealisatie.

Tapasya, which is derived from the Sanskrit root word ‘tapa’ meaning heat or energy. Tapa is the generation of heat through discipline which can be used to clear physical, energetic, and through tensions. In short, tapasya is a spiritual discipline which involves self-regulation, simplicity, moderate living and other means of self-purification. Such spiritual practices are one of the important means of realising the self.

Kunstwerk: Anonieme Monumenten (Daniel Roth)
Gezelschap: Illusionary Rockaz Company
Concept: Shailesh Bahoran
Choreografie: Shailesh Bahoran & Thien Bao
Muziek: Raj Mohan & Sarod by Avi

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over Illusionary Rockaz Company

www.ircompany.nl
Facebook
Instagram

Wankelend Wild – Amadeus Lyceum i.s.m. De Dansers

Still uit ‘Wankelend Wild’

Jos Daamen en Henri van den Berg van De Dansers gaan in de lessen Theater en Muziek aan de slag met 60 leerlingen uit de 4e klas van het Amadeus Lyceum. In drie maanden tijd werken ze samen aan een kort dansconcert voor bij het beeld ‘Zonder Titel’ van Rob Voerman in het Maximapark.

Hoe vangen we het verlangen naar contact op, nu aanraking tussen lijven niet mag? Met materialen als plastic, karton en hout zoeken leerlingen naar een dialoog. Een schurende aanraking kan overgaan in een sensitief duet op muziek met een buitenaards randje: van spacende soundscapes tot popmuziek van Saturnus, en van futuristische oorlogsmuziek tot een intergalactische romance. Hoe ziet de toekomst eruit? Klapt alles in elkaar of draven we voort met een leger van mens en materiaal?

De leerlingen creëren een eigen muzikale en theatrale wereld die niet alleen tot hun eigen verbeelding spreekt, maar ook tot die van de toeschouwer tijdens Zingende Beelden.

kunstwerk: Zonder Titel (Rob Voerman)
gezelschap: Amadeus Lyceum i.s.m. De Dansers
overige credits: Jos Daamen en Henri van den Berg i.s.m. de leerlingen

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Meer over De Dansers

www.dedansers.com
Facebook
Instagram
Twitter
Youtube
Vimeo 

Teaser Zingende Beelden 2021

Choreografie/concept:
Nina van der Zouwen

Dansers:
Jo-Anne Bakboord
Gaby Berger
Tosca Knauf
Emilie van der Waals

Muziek:
Anuri

Productieleider:
Maja Raemaker

Film:
Picture Bridge
Charlie Feld

Zingende Beelden is een programma van Cultuur19.

Mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Ondernemersfonds Utrecht, Elise Mathildefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Culturele ZondagenKF Hein Fonds, Kees Eijrond Fonds, Amadeus Lyceum en KLUB19.

Met dank aan: TasteForWood en s-wen.nl

Over Cultuur19

Cultuur19 is sinds 2004 het wijkcultuurhuis van Leidsche Rijn/Vleuten-De Meern. Cultuur19 brengt kunst en cultuur bij bewoners om de hoek en programmeert jaarlijks terugkerende festivals en activiteiten op diverse locaties in de wijk, zoals het Leidsche Rijn Festival, Zingende Beelden, De Maakplaats en In Je Makie. Vanuit de CultuurCampus ontwikkelt Cultuur19 nieuwe co-producties met professionals en beginnende makers, die een podium krijgen op het CampusFestival.

www.cultuur19.nl

Onderdeel van