Zingende Beelden 2022

Op zondag 22 mei organiseerde Cultuur19 een nieuwe editie van Zingende Beelden in het Máximapark. Honderden bezoekers trokken naar het park om de dansvoorstellingen bij de kunstwerken te bekijken.

Bekijk hier de aftermovie van Zingende Beelden 2022

Facebook event Zingende Beelden 2023: zondag 14 mei 2023

Terugblik

In de afgelopen weken waren op verschillende momenten de diverse dansgezelschappen al te zien in het park, waar de repetities gehouden werden. De leerlingen van het Amadeus Lyceum trokken veel bekijks, waaronder natuurlijk veel ouders en bekenden. Bij het beeld Barricade brachten ze een zelfgemaakte dans- en muziekvoorstelling over moed en contact maken. Een van de dansers liet zich vanaf het beeld achterover in de armen van de andere performers vallen.

foto Birgit Schuch

foto Johan G Hahn

Bij Wood Chapel en de Parkpergola waren respectievelijk de professionele groepen Rumah-Afra en SHIFFT | Jasper van Luijk te zien. SHIFFT gebruikte de volledige ruimte voor een krachtig duet over balans.

foto Birgit Schuch

‘My Religion Doesn’t Define Me’ van Rumah-Afra wist het publiek zichtbaar te raken en kwam uitstekend tot zijn recht in Wood Chapel.

foto Birgit Schuch

De Nijmeegse danstheatergroep Aard verraste bij het kunstwerk ‘Zonder Titel’ van Rob Voerman. De groep bestaat uit dansers van uiteenlopende leeftijden van 7 tot 53 jaar. De groep was al eerder te zien op het Cafétheaterfestival.

foto Birgit Schuch

Het energieke dansduo Meis en Jasmine van SERIÓÓS werkten de afgelopen weken aan een onderzoek naar kansongelijkheid. Een eerste preview van de uiteindelijke voorstelling (première april 2023) was te zien bij Anonieme Monumenten.

foto Birgit Schuch

Bij Rituele Depositie waren de audioverhalen te beluisteren over de objecten die verborgen liggen onder de grond. In 2009 werkten verschillende bewoners van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern aan dit kunstwerk van Mathilde ter Heijne mee. De verhalen zijn ook nog blijvend te beluisteren via de website van Zingende Beelden www.zingendebeelden.nl en middels de QR-code op locatie in het park.

foto Johan G Hahn

Programma

Horizontaal

door VWO4 leerlingen van het Amadeus Lyceum o.l.v. De Dansers

bij Barricade

foto Heidi Nijland

Wannes de Porre en Jos Daamen van De Dansers werken met een groep VWO4 leerlingen van het Amadeus Lyceum in korte tijd aan een dansperformance, geïnspireerd door het beeld ‘Barricade’ van Fernando Sánchez Castillo. Op locatie wordt de muziek, gemaakt door de leerlingen, samengebracht tot een dansconcert.

Waar haal je de moed vandaan wanneer je liever opgeeft? Hoe leidt herkenning in de ander tot verbondenheid en doorzettingsvermogen? De spelers vinden manieren om elkaar te ontmoeten, op sleeptouw te nemen en de confrontatie aan te gaan. Geen tijd meer te verliezen, sta op!

Dansers: VWO4 leerlingen van het Amadeus Lyceum
Dans coaches: Wannes de Porre en Jos Daamen (De Dansers)
Met medewerking van: Heidi Nijland (docent theater Amadeus Lyceum), Niels de Koe (docent muziek Amadeus Lyceum) en Niels van den Berg (docent muziek Amadeus Lyceum)

www.dedansers.com

www.amadeuslyceum.nl

KANS

door SERIÓÓS

bij Anonieme Monumenten

foto Aristos Iatrou

In KANS snakken we naar kansen en komen we erachter dat dat nog niet altijd zo eerlijk verdeeld is. Wat is kansenongelijkheid voor ons en voor jou? Waar komt het vandaan, wat is ons aandeel en wat kunnen wij daaraan doen? Deze vragen stellen we onszelf en aan jullie. Dit allemaal terwijl iedereen bouncend bij het beeld staat, de boom bap door de stereo blaast, wij onze teksten spitten en zwetend, swingend en rollebollend in het Máximapark bewegen.

Dans en choreografie: SERIÓÓS

serioos.nl

Kiem

door Danstheater Aard

bij Zonder Titel (Rob Voerman, 2009)

Foto: Jan Oehlen

Puur, aards, eerlijk. Danstheater Aard is een danstheatergezelschap waarin dansers tussen de 7 en 50 jaar met elkaar verbonden zijn. Individualiteit, gelijkwaardigheid, improvisatie en contactimprovisatie spelen hierin een grote rol. Lijven zowel klein als groot, sterk en kwetsbaar krioelen samen over het podium. Speel, speler, speelser. Aard is een groep mensen die noch kind noch volwassen zijn.

Choreografie: Lotte Giezen en Heleen van der West
Dansers: Romeo Broess, Juul Claassen, Marloes Frickel, Charli Hop, Irene Robben,  Julia van de Wiel en Javai Otten.

www.danstheateraard.com

Toegankelijkheid

Het beeld van Rob Voerman staat een eindje van verharde pad Het Lint af, op een kleine heuvel in het gras. Mogelijk is deze voorstelling voor sommige rolstoelgebruikers niet van dichtbij te zien.

Foto: Jan Oehlen

My religion doesn’t define me

door Rumah-Afra

bij Wood Chapel (Willliam Speakman, 2009)

“Lange tijd heb ik mijn geloof als last ervaren naar de buitenwereld toe. Ik heb tot kort geleden veel mensen niet verteld dat ik Islamitisch ben, omdat ik bang was dat ze mij daardoor zouden veroordelen. Dit doet pijn, juist omdat het geloof voor mij iets is wat ik voel van binnenuit en een manier is waarop ik het samen zijn ervaar. Het samen zijn ongeacht wie je bent. Ik wil bruggen bouwen, want de ontmoeting maakt begrip en wederzijds respect mogelijk.” – Afra

In de dansvoorstelling My Religion Doesn’t Define Me ga je mee in de zoektocht van Afra en Senna waarin ze hun plek binnen de maatschappij proberen te vinden. Je ontdekt de moeilijkheden waar zij tegenaan lopen in de samenleving van nu. Een kwetsbare en krachtige contemporary en hiphop choreografie.

Concept: Afra Ernst
Dansers: Senna Amarnis & Afra Ernst
Muzikale compositie: Gerjan Piksen
Artistieke begeleiding: Shailesh Bahoran
Zakelijke begeleiding: Christiaan Uytdehaage
Campagnebeeld: Steven Tips

De première van het stuk is op 28 mei 2022. Tijdens Zingende Beelden is een preview te zien.

rumah-afra.com

On Point

door SHIFFT

bij Parkpergola

foto Sjoerd Derine

In On Point zoeken Mees Meeuwsen en Lo Walther Boer naar een exact moment van verstilling in de tijd. Een oefening in concentratie waarop zij elkaar in perfect evenwicht houden in een wereld die hen constant uit balans brengt. Een uitdagend duel van aantrekken en afstoten, geven en nemen, staan en vallen, waarin alles draait om de juiste timing en balans.

On Point is deel twee van een serie locatieduetten ontwikkeld door SHIFFT, het dansgezelschap van choreograaf Jasper van Luijk. SHIFFT staat voor verandering en verschuiving, om te veroorzaken en te forceren. De kracht van het werk ligt in de ontmoeting; een krachtenveld tussen tijd, locatie, publiek, en een uitdagende choreografie. Een dynamisch duet te midden van een grensgebied aan alles of niets.

Met een serie aan virtuoze en acrobatische dans zoeken de dansers van SHIFFT naar contact. Soms te midden van een vergezicht in een glooiend landschap, dan weer verassend dicht op de huid en in your face . SHIFFT wil dans tonen op plekken waar iedereen zich toe kan verhouden en vooral, die voor iedereen bereikbaar is. Van parkeerplaats tot bos, van fort tot industriële loods. Met deze serie locatieduetten onderzoekt van Luijk de drie belangrijke partnerprincipes in de dans; dragen, balanceren en vliegen.

Concept: Jasper van Luijk
Dramaturgie: Isabel Meloen
Choreografie: Jasper van Luijk ism. de dansers
Dans: Mees Meeuwsen en Lo Walther Boer
Productie: SHIFFT
Met dank aan: Cultuur19

www.shifftutrecht.com

Rituele Depositie- Verhalen van bewoners

bij Rituele Depositie (Mathilde ter Heijne,  2009)

Rituele Depositie (foto Studio Moni)

foto Studio Moni

Mathilde ter Heijne heeft haar werk voor het beeldenpark gebaseerd op archeologische vondsten, zoals die ook in Leidsche Rijn zijn gedaan.

Ze is daarbij niet alleen geïnteresseerd in de materiële overblijfselen van een beschaving, maar vooral in de rituelen die daarmee samen gaan; het actieve gebruik van de bodem om waardevolle dingen te bewaren en daarmee betekenis te geven aan een plek. Ter Heijne heeft op basis van dit gegeven in samenwerking met bewoners van Leidsche Rijn nieuwe betekenisvolle plekken gecreëerd in het park.

Omwonenden hebben een persoonlijk object beschikbaar gesteld dat staat voor een gebeurtenis uit hun leven in Leidsche Rijn. Een selectie van deze objecten is vervolgens in brons gegoten en in ondergrondse vitrines, aan de bodem toevertrouwd.

Verhalen wijkbewoners

Beluister de interviews met wijkbewoners, die iets aan de bodem toevertrouwden. U kunt ter plekke ook de QR-code scannen of hier doorklikken om bij de playlist te komen met de losse audio-bestanden.

Alle verhalen achter elkaar: