Zingende Beelden 2019

Zondag 12 mei 2019

In 2009 plaatste Beyond, destijds het masterplan voor kunst in Leidsche Rijn, zeven beelden van (inter)nationaal vermaarde makers in het Máximapark. Ieder jaar komen deze imposante kunstwerken tot leven tijdens Zingende Beelden, een theatrale wandeling langs de mooiste plekken in het park. Cultuur19 nodigt professionele dansgezelschappen en beginnende dansers uit om voorstellingen te maken met de beelden als inspiratie en podium.

Trek je wandelschoenen aan en laat je meevoeren. Je zult het park nooit meer op dezelfde manier bekijken!

VERTREKPUNT

Illusionary Rockaz Company

Illusionary Rockaz Company (foto Sjoerd Derine)

foto Sjoerd Derine

Voorstelling: Puja
Bij: Rituele Depositie – Mathilde ter Heijne

Er is geen weg terug. Gebeden van voorspoed en geluk. De onbekende reis. Laat het veilig zijn. Aangebroken is nu de tijd. Huis en haard verlaten. Klaar voor het vertrek.

We starten de route bij het kunstwerk ‘Rituele Depositie’ waar Shailesh Bahoran zich heeft laten inspireren.

De Illusionary Rockaz Company, ook wel bekend als IRC, werd in 1998 opgericht in Utrecht. De allround dance crew met een voorliefde voor Popping en Locking heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als een belangrijke speler in de Nederlandse danswereld. In battles, theaterproducties, showcases en films liet IRC de creatieve veelzijdigheid van de leden, maar ook van de hiphop georiënteerde dansstijlen zien.

www.ircompany.nl

ROUTE 1

Fabuloka

foto Fabuloka

Voorstelling: Radius
Bij: Observatorium – Lucas Lenglet

Twee mensen zitten letterlijk vast in hun patronen. Hun routines worden steeds absurder, tot ze beginnen te beseffen waar ze mee bezig zijn. Er ontstaat een zoektocht naar een uitgang, een manier om hun vreemde wereld te ontvluchten. Dit gaat niet altijd even makkelijk. Op dansante, acrobatische wijze proberen ze letterlijk te ontsnappen aan de vicieuze cirkels in hun hoofd.

Fabuloka wordt live begeleid door violist Max Swagemakers.

www.fabuloka.com

SHIFFT | Jasper van Luijk

foto Menno van der Meulen

Voorstelling: Vlucht
bij: Zonder Titel – Rob Voerman

Op en rondom het beeld ‘Zonder titel’ bewegen twee dansers aan de vooravond van hun einde. Ze zijn in elkaar verstrengeld en wentelen voor de laatste keer in, om en door elkaar heen. Een laatste vlucht. Hoe zien Adam en Eva er uit aan het einde van de wereld, in plaats van aan het begin?

Geïnspireerd op de film ‘Melancholia’ van Lars von Trier, maakt Jasper van Luijk een acrobatische choreografie op locatie. Vlucht is een productie van SHIFFT Utrecht en is onderdeel van de serie ‘Collisions’, een reeks etudes waarin Jasper van Luijk zijn fascinatie voor partnerwerk toont.

www.shifftutrecht.com

De Dansers i.s.m. Ithaka ISK
o.l.v. Sanne Verkaaik en Christoph Eberl

foto Moon Saris

Voorstelling: ‘Alsof we vogels waren’
Bij: Anonieme Monumenten – Daniel Roth

De Dansers maken samen met leerlingen van het Ithaka ISK Utrecht de korte dansvoorstelling ‘Alsof we vogels waren’. Over je de sterkste wanen en dan weer neer kukelen, over twijfelen of je het wel kunt en dan aan de hand genomen worden. Over op de schouders van een reus staan, over omhoog klimmen en omlaag vallen. Omdat sterk zijn niet altijd betekent dat je de sterkste hoeft te zijn. Misschien sta je samen wel veel sterker. Misschien krijg je van een ander wel vleugels. Kom het maar meemaken!

www.dedansers.com

www.ithaka-isk.info

ROUTE 2

DC 1 II High, Thami Joe Fischer en Anneroos Rijsdijk i.s.m. Anastasia Kostner en Dans Atelier 42

foto DC 1II High

Voorstelling: (R)evolutie
Bij: Barricade – Fernando Sánchez Castillo

Hoe veranderen tradities onder invloed van groepsdynamica? Wie leidt, wie volgt? In dit aardse stuk zoeken de dansers hoe wensen en verlangens van verschillende personen elkaar kunnen benauwen, maar elkaar ook kunnen ondersteunen. Kun je je verplaatsen in de ander en kan de ander zich dit in jou?

Artistiek leider Minke Elisa Brands (Stichting DC 1 II High) heeft de jonge talentenvolle dansmakers Thami Joe Fischer en Anneroos Rijsdijk uitgenodigd een choreografie voor Zingende Beelden 2019 te verzorgen. Zij namen dit met beide handen aan, het begin van hun stuk: (R)evolutie. Thami en Anneroos kozen ervoor om te werken met dertien leerlingen uit de nieuwe productiegroep van Dans Atelier 42 en 2 professionele dansers. Ze maken hun stuk speciaal voor het kunstwerk Barricade.

www.dansatelier42.nl

Sherise Strang

foto Sherise Strang

Voorstelling: There is nothing, but there is something
Bij: Zonder titel – Zilvinas Landzbergas

Wanneer woorden niets meer zeggen, is er stilte. Als die stilte wordt gevuld met negatieve gedachten en prikkels van buitenaf, blijft alleen onbegrip over. Kwetsbaar en niet bang om te vallen, dansen twee zussen een duet zonder woorden. Terwijl ze proberen dichterbij hun eigen waarheid te komen, leren ze de ander opnieuw kennen.

Choreograaf en dans: Sherise en Gianine Strang
Zang: Jori Meijer

www.sherisestrang.com

MAN || CO

Voorstelling Rat Race Runway MAN || CO (Foto Anne Beentjes)

Foto Anne Beentjes

Voorstelling: Rat Race Runway
Bij: Wood Chapel – William Speakman

Vijf vrouwelijke millennials zijn in de spelshow Rat Race Runway beland.
De deelnemers zetten alles op alles om de ander te overtreffen.
Gun down your opponents by maximizing your full potential.
Been beaten? Bite back harder.

Ontsnappen is onmogelijk en door het ontbreken van de quizmaster wordt het pijnlijk duidelijk dat de deelnemers het spel zelf in stand houden.

Danscollectief MAN || CO stelt zich de vraag: hoe gaan mensen om met druk en verwachting? Een onontkoombare vraag in de huidige maatschappij die bol staat van prestatiedrang. Het collectief laat in Rat Race Runway zien hoe sociale druk zich opbouwt en waar deze toe leidt.

www.mancobewegingstheater.nl